9. 12. 2010.

Hvala kolegama muzičarima


Unija izdavača Srbije (USI) obaveštava javnost da su se konačno zaokružile vekovne težnje profesionalaca u oblasti izdavaštva u Srbiji i da se na radost svih građana Srbije osnovala Unija izdavača Srbije koja će od sada na adekvatan način moći da štiti ovu važnu i neophodnu društvenu aktivnost.
U skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima, USI je u skladu sa svojim Statutom koji je donet na sednici Upravnog odbora, odobrila jedinstvenu Tarifu koja će se od 1. januara 2011. primenjivati na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ovom Tarifom je na pravedan i pravičan način omogućena raspodela prikupljenih sredstava kojima će se podržavati oblast izdavaštva u Srbiji.
USI će od 1. januara 2011. konačno omogućiti izdavačima da štite svoja Zakonom određena prava i unaprede struku na radost svih građana.
Takođe, USI sa zadovoljstvom ističe, da se finansiranje istaknutih izdavača, kao i same organizacije neće odraziti na standard ionako osiromašene privrede, već su pronađeni načini, u skladu sa Zakonom, koji omogućavaju finansiranje iz realnih izvora.
USI će ubuduće obezbediti da svako javno prikazivanje štampanih medija bude u skladu sa Zakonom, tako da će ustanove, preduzeća i pojedinci koji javno prikazuju, koriste, ili u čijem prostoru ili organizaciji dolazi do javnog prikazivanja štampanih medija, učestvovati u podizanju izdavačke struke. Plaćanje po jedinstvenoj Tarifi će u prvom talasu biti obezbeđeno za sve trafike na ulici, prodavnice, biblioteke i druga prodajna mesta gde su izloženi štampani mediji. Dalje, po Tarifi će pravo na unošenje i prikazivanje štampanih medija imati i vozila javnog prevoza, zatim ustanove i preduzeća, kancelarije i druga radna mesta.
Pošto je svima jasno, da je čitanje štampanih medija na sreću i radost svakog pojedinca, i da su štampani mediji svakodnevno na udaru neovlašćenog kopiranja, deo od uvoza/proizvodnje/reciklaže papira, zatim uvoza/proizvodnje sredstava za pisanje (olovaka, bojica, štampača, ekrana, tastatura, fotokopir mašina...) će biti uplaćen USI-ju koji će kasnije ta sredstva pravično rasporediti, onima koji su neovlašćenim kopiranjem najviše i pogođeni: Izdavačima najtiražnijih novina, i svima drugima koji mogu pismeno da dokažu da zarađuju više od 100.000 dinara po jednom zaposlenom.
U drugom talasu inplementiranja Tarife USI-ja koji je planiran za 1. jun 2011. nalaziće se i svi Internet sajtovi registrovani u Srbiji, kao i pravo na glasno čitanje i glasovno prepričavanje pročitanog.
I konačno, na kraju vest koja će obradovati sve buduće korisnike USI-ja: Na svojoj sednici Upravnog odbora, USI je doneo odluku da korisnicima koji se budu prijavili do 5. januara 2011 - NE naplaćuje zatezne kamate za period od početka važenja Tarife!! Na ovaj način smo izašli u susret opravdanom zahtevu Organizacije korisnika štampanih medija, sa kojom smo predano radili na usaglašavnju našeg Statuta.
Vratimo konačno ponos i dostojanstvo našoj profesiji!!!!
Unija Izdavača Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар