12. 11. 2010.

Zašto platne kartice nisu dobre?

Postoji više razloga. Oni očigledni su:
1. Kada stanete u red iza nekoga ko ima karticu, znate da će sve trajati mnogo duuuugoooo.
2. Postojanje kartice košta. Koliko god se vi hvalili da vam je sada lakše, stvari možete gledati i na ovaj način: "Uzimaju mi 300 dinara mesečno, da ne bih nosio novčanik. Ne nosim novčanik da me ne bi pokrali. A ako mi ukradu karticu... uzeće mi SVE pare".
3. Ako imate one kreditne... verujem da ste se nekad opekli na "zaduživanje"...

Međutim, meni su mnogo opasnije one "skrivene" stvari. Sa trgovačke strane.
Da li ste primetili da male radnje obično nemaju čitače? Da li ste se zapitali zašto?
Da li znate da Banke naplaćuju procenat na naplatu karticom? Ti procenti mogu ići i do 4%. A znate li da se roba široke potrošnje obično prodaje po veoma malim maržama, nekad i ispod tih 4%. I šta vam ostaje? Radite za Banku!
Paradoks (doduše logičan) je da Banke naplaćuju manje procente ako je veći promet... dakle favorizuju se velike radnje.
A država vam zabranjuje da povećate cenu za plaćanje karticom.
Još jedna stvar. Država podstiče kartice. Po teoriji zavere (koja nije daleko od istine) je da na taj način kontroliše protok novca, odnosno koliko koji pojedinac ima novca.
Dalje, na ovaj način će (u po Državu idealnom slučaju) moći da prinudno naplaćuju bez većih problema. Ne verujete... već sada se lako uzima novac sa računa preduzeća, ako to zatreba, na primer OFPS-u.
Platne kartice su put u potpuno kontrolisano društvo. Veliki brat je bliže nego što mislite. Kada vam kontrolišu novac, kontrolišu i veliki deo ličnosti, koliko god se vi "koprcali" - imaju vas u šaci... Radićete ono što vam se kaže, kad vam se kaže, i koliko vam se kaže.
Platne kartice su prvi, i veoma veliki korak u apsolutno kontrolisano društvo.

Нема коментара:

Постави коментар