15. 11. 2010.

Dobra domaća muzika? Lejdi Lerdi

Domaću muziku gotovo uopšte ne slušam. Ne nalazim dovoljno kvaliteta.
(*gornju rečenicu sam napisao pre skoro 6 meseci. U međuvremenu sam zadivljen novom domaćom muzikom, a više o tome možete pronaći ovde: Dobra domaća muzika)
(link: a šta mislim da jeste kvalitetno).
I onda se pojavila jedna pesma, Lejdi Lerdi - Ovo je Srbija.
Šta se dogodilo? Naravno, sa samo 20 godina kašnjenja... rap je u Srbiji postao ono što treba da bude. Public Enemy.


Snaga, umetnost, zadivljujući spoj energije, poruke, ritmike, melodije... to je ono što slušam u muzici, i "Ovo je Srbija" je sve to. Zadivljujuće umetničko delo.
Da razjasnimo neke stvari - Lejdi je u ranim 20-tim, što joj daje za pravo da joj se za neke stavove "progleda kroz prste". Ovo je pesma o narastajućim društvenim tenzijama u Srbiji. I to sa jedne strane. Sa one strane za koju izvesna gospođa iz Vlasti (zaboravio sam joj ime) kaže da im ne treba ni dopustiti da govore, da ih treba odmah hapsiti.
Da ima elemenata da se "pozove na informativni razgovor" - ima. Da ima fašističkih poruka koje nikada nisam, i nikada neću podržavati - ima.
Ali da je muzika izvanredna - izvanredna je! - Genijalna.
Ima još jedna stvar, koju ipak podržavam. U pesmi je jasna veza između profašističkih (anti gay) stavova i socijalnih problema (siromaštva, očaja i beznađa). Ovo je spona koju Vlast i oni koji su još uvek uz vlast (čitaj: koji primaju visoke plate) stalno negiraju i zabijaju glavu u pesak. I to im se može obiti o glavu.
Još jedna stvar. Spiritualna. Muze umetnosti su prešle na stranu ovih mladih, sa druge strane. To nam nešto govori. Sloba nikada nije mogao da napravi umetničko delo, a mi koji smo se protiv njega borili smo to radili sa lakoćom. Lejdi Lerdi je u ovoj pesmi imala svu pomoć svih Muza!
I to me vodi i do jedine umetničke primedbe: 33 sekundi Slobinog govora na početku! Ovo se nikako ne uklapa u snagu koju pesma ima. Draga Lejdi, molim te da skineš tih 33 sekundi, energija mladosti koju nam šalješ ne može da se uklopi sa onim unjkavim plačljivim glasom izgubljenog čoveka.

Ovde slušajte muziku

1 коментар:

  1. Kada sam ovo procitala nisam mogla da prestanem da se smejem sa zadovoljstvom,drago mi je da je poruka shvacena,sto se tice gospodina sa pocetka,mnogi su me to pitali zasti njegov govor,ustvari rec je o tome da je on rekao tada ono sto se zaista sada dogadja,sto nikako ne znaci da podrzavam njegovu politiku,stavove i sve ono sto se desavalo tih godina dok je on bio na vlasti,ali jednu bitnu stvar je slucajno ili namerno prorekao a to je tih 33.sekunde na pocetku pesme...veliki pozdrav s postovanjem Danica Antonijevic (Lejdi Lerdi)

    ОдговориИзбриши